LVCIFYRE - INTERVIEW







Ήρθα σε επαφή με το έργο τους δύο μήνες αφότου κυκλοφόρησε επίσημα. Στην αρχή δεν μου έκανε εντύπωση, μάλλον γιατί είχα τη καρδιά μου θαμμένη σε ένα λάκο γεμάτο κόκκαλα και doom. Έπειτα και χωρίς να περιμένω κάτι, το έβαλα να παίζει καθώς τριγυρνούσα στη Tamriel ψάχνοντας τον μαλάκα τον Alduin. Εκεί έγινε το κλικ. Ένα riff του ‘In Fornication Waters’ με άρπαξε. Άφησα το παιχνίδι και αφέθηκα σε αυτό το κτήνος.Τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά, θα μπορούσα να το περιγράψω ως δύσβατο, προκλητικό, μα άκρως αποτελεσματικό και ικανοποιητικό. Το Sun Eater είναι μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2014.

Οι LVCIFYRE είναι από την Αγγλία και σύντομα, μέσα στο Μάιο, θα έρθουν στην Ελλάδα για να μας μυήσουν στις φωτιές. Δοθείσης της ευκαιρίας και αφού όλα τα σημάδια ήταν εκεί, έγινε αυτή η συνέντευξη για να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για το συγκρότημα και για τους ανθρώπους πίσω από αυτό.



1. Η σύγκρουση μεταξύ ζωής και θανάτου, μέσα από μυθολογικές φιγούρες, φαίνεται να είναι μια σταθερά στη φιλοσοφία σας, όπως είναι και οι κύκλοι της ζωής, μέσα από την καταστροφή και δημιουργία. Αυτός λειτουργεί σαν αλληγορία για την αντίληψη σας περι ζωής, ή είναι κάτι πιο προσωπικό; Είναι τρόπος ζωής; Τι εκφράζεται μεσα από εσάς; Για ποιο λόφο δημιουργείται; Είναι η τέχνη σας ένας αγγελιοφόρος για κάτι μεγαλύτερο και πιο πλατύ από απλή ψυχαγωγία; Είναι απόδραση από την πραγματικότητα ή είναι μια έκφραση εμπνευσμένη από την πραγματικότητα;

Σίγουρα δεν δημιουργείται για ψυχαγωγία. Η αναζήτηση απαντήσεων συνεχίζεται και οι LVCIFYRE συνεχώς ανυψώνουν και αποκαλύπτουν στοιχεία-θραύσματα. Δεν θα μπορούσα να το μετρήσω ισσοροπημένα, ή να πω πόσο πραγματικό είναι, καθώς βασίζεται κυρίως σε αφηρήματα ( σ.μ. όχι συγκεκριμένα ) τα οποία βρίσκουμε πως δεν αποτελούν κομμάτι της γήινης πραγματικότητας – αφηρήματα στα οποία είμαστε προσκολλημένοι και μέσω των LVCIFYRE γίνονται η πραγματικότητα μας, η ενέργεια η οποία διεισδύει στις σφαίρες μας και μας επιτρέπει να μεταμορφωνόμαστε και να φλεγόμαστε. Θεωρώ πως αυτό αντικατοπτρίζεται πολύ έντονα στα συναισθηματικά μας μοτίβα.


2. Μουσικά το ‘Svn Eater’ είναι πυκνό, με πολυεπίπεδη ενορχήστρωση, καταιγιστικό drumming και μια ατμόσφαιρα που ακόμη και το ambience έχει το ρόλο του. Στην αρχή μοιάζει αδιαπέραστο, αλλά επιτρέπει στον ακροατή, εάν είναι οξύς και με επίγνωση όλων όσων εξελίσσονται, να καλοσωριστεί σε αυτόν τον κόσμο. Είναι ένα δύσκολο μα ικανοποιητικό album. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια διορατικότητα στην δημιουργική διαδικασία; Το όραμα σας, αποκαλύπτεται σταδιακά καθώς κινήστε, επιτρέποντας σε όλα να εκφραστούν και μετά αφήνεται έξω αυτά που δεν ταιριάζουν; Τι/ποιος είναι ο οδηγός σας στο μονοπάτι σας και τι έρχεται πρώτο, η στιχουργική έκφραση ή η μουσική; Περισσότερο από ένας χρόνος έχει περάσει από την κυκλοφορία του ‘Svn Eater’. Πως βλέπεται την εξέλιξη του συγκροτήματος από το ‘The Calling Depths’ στο ‘Svn Eater’ και τι μπορούμε να περιμένουμε από το επόμενο δημιούργημα;

Συμφωνώ πως το Sun Eater είναι ένα αποπνικτικό Κτήνος. Η δημιουργική διαδικασία ήταν έντονη – δουλέψαμε πολύ πάνω του και γράψαμε πολύ περισσότερο υλικό από αυτό που ηχογραφίσαμε. Στην πραγματικότητα, το επανεγράψαμε πολλές φορές στην αναζήτηση μας για την φωτιά ( Fyre ). Όλοι μάθαμε από αυτή τη διαδικασία και το μονοπάτι μας είναι λιγότερο θολό. Πιστεύω πως δεν είναι ζήτημα συγκέντρωσης, αλλά ζήτημα του να βρίσκεις το σωστό σημείο.

Έχουμε κάποιες φόρμες που έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα στο χρόνο και τις ακολουθούμε στη δημιουργική διαδικασία, αλλά δεν είναι μόνιμες, όλα εξελίσσονται μονίμως.

Το 75% της μουσικής γράφτηκε πρώτα και έπειτα ασχολήθηκα με τους στίχους. Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη διαδικασία για τον επόμενο δίσκο, αλλά δεν δουλεύει πάντα. Πολλές φορές η Μουσική έρχεται πρώτη, χτίζοντας την ατμόσφαιρα που μας επιτρέπει να εισέλθουμε και να καταλάβουμε ή να δούμε περισσότερα. Ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, μπορώ να δω καθαρότερα τι είναι αυτό και έπειτα να απελευθερώσω τη δύναμη της Λέξης.

Δεν μπορώ να σας πω τι να περιμένετε από την επόμενη κυκλοφορία σε αυτή τη φάση, αλλά σίγουρα θα είναι ένα βήμα προς μία διαφορετική κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ηχογραφήσουμε ένα ακόμη album σαν το Sun Eater.


3. Έχω την εντύπωση πως βρίσκεστε σε συμφωνία με τις ιδέες και τις αξίες της Χαοσοφίας. Θα θέλατε να αναπτύξετε λίγο τις φιλοσοφικές σας αξίες, όποιες και αν είναι αυτές; Και ίσως να τις συγκρίνετε με τις γενικότερα αποδεκτές αξίες του ατομισμού, του ‘εγώ’ και της επιτυχίας του δυτικου πολιτισμού; Δώστε μας το όραμα σας για τον κόσμο. Είμαστε έτοιμοι για αυτοκαταστροφή?

Το Χάος και το Σκοτάδι βασιλεύουν, το οποίο δεν είναι και δύσκολο να το μαντέψει κάποιος/α που έχει ακούσει το Sun Eater. Αναζητούμε ενέργειες σε όλα τα συστήματα που συναντούμε. Αυτό είναι που εκφράζεται μέσω των LVCIFYRE και για αυτό δεν βλέπω τους LVCIFYRE σαν ψυχαγωγία αλλά σαν κάτι βαθύτερο και πολύ παλαιότερο από τον πολιτισμό μας, κάτι που αποκαλύπτεται μόνο στο τέλος και βοηθάει να καταλάβουμε τι είμαστε – είναι το άροτρο που μας πηγαίνει βαθιά μέσα μας.

Αυτοί από εμάς που χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για να ΔΟΥΜΕ έχουμε επίγνωση του πόσο λάθος είναι ο τωρινός κόσμος και δεν τον βλέπουμε με τον τρόπο που μας παρουσιάζεται. Όλοι γεννιόμαστε σκλάβοι και είναι στο χέρι μας να απορρίψουμε αυτή την ψεύτικη αλήθεια και να δούμε πίσω από την κουρτίνα των ψευδαισθήσεων.

Το χάος είναι ένα εργαλείο για να σπάσουμε τις αλυσίδες, για να αρνηθούμε την κουλτούρα και το σύστημα.

Ο δυτικός πολιτισμός καταστρέφεται τώρα και ο Ταύρος στέκεται στο τελευταίο του πόδι και όλα θα διαλυθούν ολοκληρώνοντας τον κύκλο. Η επιτυχία του δυτικού πολιτισμού – ή, θα έλεγα καλύτερα, η ανάπτυξη έχει στηθεί και ολοκληρωθεί.


4. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια γεγονότα στη ζωή σας τα οποία θεωρείτε πως σας οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεστε τώρα; Και εάν αυτή ή ερώτηση είναι κάπως προσωπική, τότε μοιραστείτε μαζί μας κάποιες συνειδητοποιήσεις από τα χρόνια σας σαν μουσικοί, δημιουργοί και καλλιτέχνες; Σε ποιες αξίες βασίζεται η δυναμική μεταξύ των μελών του συγκροτήματος; Πως επικοινωνείτε στη διαδικασία γραφής της μουσικής; Ποιες είναι οι επιρροές σας; Εννοώ, όχι μόνο τη μουσική αλλά τέχνη κάθε είδους, φιλοσοφία, ίσως ακόμη και άτομα που θαυμάζετε και σέβεστε.

Πάντοτε υπήρχε ένα συναίσθημα, μια ανάγκη για δημιουργία, κάτι που δεν συμφωνεί με τον τωρινό περίγυρο και τους κανόνες αυτού του κατεστραμμένου συστήματος, κάτι βαθύτερο μέσα μου που πάντοτε ανέπνεε με Φωτιά (Fyre), μια δυνατότητα να νοιώθω και να καταλαβαίνω περισσότερα. Δεν νομίζω πως κάτι συνέβη ξαφνικά και με έβαλε σε αυτό το μονοπάτι. Είναι κάτι με το οποίο γεννήθηκα, αγνή δυνατότητα η οποία έπρεπε να απελευθερωθεί.

Σχετικά με τη δημιουργία, γράφεται κυρίως από τον Menthor και εμένα. Ίσως να είμαι λίγο control freak, αλλά δουλεύει.

Η επιρροή δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από μία διαδικασία που χρησιμοποιεί τον εξωτερικό κόσμο για να μας αποσπάσει από τον εσωτερικό μας εαυτό – είναι πολλοί για να τους αναφέρω, κυρίως έξω από τον χώρο της μουσικής.


5. Για να επιστρέψουμε σε μια πιο ανθρώπινη συζήτηση, πείτε για την καθημερινότητα σας και πως αυτή βοηθάει στο να είσαι δημιουργικός και να έχεις μουσικό συγκρότημα; Είναι το touring και οι συναυλίες ένας τρόπος ζωής που σας ταιριάζει, ή προτιμάτε να είστε σπίτι, να κάνετε αυτό που κάνετε και να συγκεντρώνεστε στη μουσική; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να έχει κάποιος/α την εμπειρία των LVCIFYRE στο σπίτι, με ακουστικά για παράδειγμα, και στο να τους βλέπει ζωντανά;

Και τα δύο μέρη υπάρχουν και είναι και τα δύο γαμάτα. Εάν δουλεύει σκληρά πάνω σε κάτι τότε θα φέρει τα φρούτα του μόχθου σου. Μέχρι στιγμής το Sun Eater μας έχει ανταμείψει για όλα όσα εισάγαμε σε αυτόν τον ηχητικό οργανισμό.

Η καθημερινή ρουτίνα μας δεν είναι πάντοτε συνδεδεμένη με τους LVCIFYRE, εκτός από τις μέρες που προβάρουμε ή γράφουμε καινούρια πράγματα. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να τα συνδυάζουμε, καθώς η σφαίρα της Φωτιάς ( Fyre ) μας ολοκληρώνει περισσότερο σαν άτομα και δίνει περισσότερη σύνεση στην ύπαρξη μας. Μισθωτές δουλειές, λογαριασμοί, σχέσεις – αυτά δεν μπορούν να μας βάλουν στην κατάσταση Φωτιάς ( Fyre ) της απόλυτης δύναμης.


6. Τον Μάιο θα παίξετε στην Ελλάδα. Τι μπορούμε να περιμένουμε; Διάβασα σε μια συνέντευξη που κάνατε, ότι μερικές φορές χρησιμοποιείτε προτζέκτορα για να στηρίξετε την εμφάνιση σας με οπτικοποιήσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το κοινό να βυθιστεί μέσα στην ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε, με έναν πιο ολοκληρωμένο και ολιστικό τρόπο. Σχεδιάζετε να το κάνετε;

Όχι, δεν χρησιμοποιούμε πλέον προβολές. Αντιθέτως, χτίζουμε ατμόσφαιρα χωρίς αυτά τα οπτικά βοηθήματα. Μην περιμένετε τίποτε άλλο, εκτός από απόλυτο Ολοκαύτωμα και κύματα Απέχθειας.


Και πάλι, σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις και για την τέχνη σας. Περιμένουμε να σας δούμε να παρουσιάζετε το υλικό σας ζωντανά.

0 σχόλια:

Post a Comment